Muffins Cupcakes Babeczki Muffiny Ciastka Ciasta Moda Kawiarnie Restauracje Biżuteria

poniedziałek, 31 października 2011

Halloween cupcakes!

Dziś, z okazji halloween, mamy dla was niecodzienny przepis na babeczki - nie będą typowe, nie będą słudziutkie, będą korzenne i całkiem pikantne!

Składniki:
2 1/4 mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
125 g miękkiego masła
1 1/3 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka dyni z puszki lub dyni zmiksowanej blenderem
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki szatkowanych orzechów włoskich

Przepis:
1. Przesiać przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, imbir, cynamon i gałkę muszkatołową do jednej miski.
2. Ubić masło i cukier aż będą puszyste - dodać dalej ubijając jajka. Dodać zmiksowaną blenderem dynię.
3. Mieszając łyżką dodawać suche składniki na przemian z mlekiem, starając się aby masa była gładka po każdym dodaniu. Wmieszać łyżką orzechy włoskie.
3. Przełożyć łyżką do foremek na muffinki. Tutaj ciekawym trickiem jest użycie łyżki do lodów: nie dość, że ciasto łatwiej odchodzi od łyżki to jest to jednocześnie idealna miarka do muffinów. Napełnić foremki na ok. 2/3 pojemności.

Temperatura: 190 stopni Celsjusza
Czas pieczenia: ok. 25 minut (sprawdzić drewnianą wykałaczką/patyczkiem czy są już upieczone)

Jako dekorację polecamy bitą śmietanę oraz... jesienne mini-dynie Wiltona, dostępne w cenie 12,79 zł na tronie aledobre.pl. Wyglądają naprawdę ciekawie i sprawdzą się doskonale jako dekoracje do halloweenowych babeczek.


Ciekawym rozwiązaniem mogą być też foremki w kształcie dyń, dostępne z asortymentu tej samej firmy. 



Miłego testowania nowego przepisu!

0 komentarze:

Prześlij komentarz